Tűzvédelem
hudeenplczsk
Termékek FN NANO Szolgáltatások Tanácsadás Webshop Hírek Referenciák Rólunk Kapcsolat Termékeink beépítési helyei

Tűzmodellezés

A számítógépes tűzmodellezés hazánkban egyre inkább elterjedőben van, ez nem is csoda, hiszen előnyeit nem csak a tűzmegelőzés, beavatkozás, tűzoltás és mentés terén lehet kamatoztatni, hanem a gazdaságosság területén is. Előnyeit kihasználhatjuk, amennyiben a hő és füstelvezetést szeretnénk optimalizálni, szeretnénk megtudni, hogy milyen hőállóságú acélszerkezetet tervezzünk az épületbe, és egyedi tervezés esetén megerősítheti elképzeléseiket. A PATHFINDER program modellezi az épületből való kimenekülést és azt, hogy mennyi idő alatt lehet elhagyni egy épületet. A program maga képes torlódással számolni és képes figyelembe venni, hogy egy adott helységnek több kijárata van.

Az FDS program az Egyesült Államokban lett kifejlesztve és onnan terjedt el az egész világon. Nagymértékben elősegíti a tűzvédelem korszerűsítést és annak fejlődését. Számítógépes modell segítségével szimulálni tudjuk az adott helységet a bennük  lévő körülményeket és az ott jelen lévő anyagokat. Egyszerre több tényezőt elemezhetünk és figyelhetünk meg. Maga a program elősegíti a meglévő mérnöki módszerek kiteljesedését és egy új utat mutathat a hatékonyabb tűzvédelmi rendszerek komplex tervezéséhez .


A program és a modellek elemzésének célja nem a tervezés, hanem a megtervezett rendszerek ellenőrzése és azok hatékonyságának bemutatása.


Az A szimulációt az FDS program továbbfejlesztett, grafikus felületű változatával PyroSim programmal készítettük el. Ennek segítségével egyszerűbben ábrázolhatjuk a modellezni kívánt tér geometriáját, elrendezését és folyamatában áttekinthetjük a programozás menetét. Ezáltal nem csak a végeredményt, hanem az épített modellt ellenőrizhetjük a tervezési folyamat során. 


A program cellákra osztja fel a teret majd ezen belül szimulálja a feltételezett tűz égése nyomán a térben lezajló változásokat. 
Miután lefutattuk a tesztet és megkaptuk a kimeneti fileokat azokat az NIST által kifejlesztett Smokeview programmal meg is nézhetjük. Így világossá válik,  hogy milyen folyamatok menne végbe az általunk tervezett modellben.


A modell építésének alapadatait az építész, gépész, tűzvédelmi tervező, illetve tűzvédelmi hatóság szolgáltatja. Az így kapott alaprajzok, elrendezési sémák, szakági tervek, stb. alapján a helyiséget arányos modellként építjük meg. A tervezők által biztosított információk a következők lehetnek: az épület tervrajzai, a berendezések, falak anyagának tulajdonágai, a hő és füstelevezetés kialakítására vonatkozó tervek és a helységben elhelyezkedő oltórendszer tulajdonságai és elhelyezkedése.
A program célja, hogy megkönnyítse a tervezést és a kivitelezést, valamint értékekkel alátámassza a tervezők által megvalósítani kívánt épület tűzvédelmi szempontok szerinti alkalmasságát vagy éppen az alakalmatlanságát.  Az FDS nem csak értékekkel, tudja igazolni, hanem vizuálisan is képes megjeleníteni, hogy az adott épület tűzvédelmi szempontból megfelelően lett-e megtervezve.

 

 

  

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

KÉRJÜK TÖLTSE KI AZ ALÁBBI ŰRLAPOT ÉS KÜLDJE EL ÜZENETÉT!


MERCOR DUNAMENTI Zrt. H-2131 Göd, Nemeskéri Kiss Miklós u. 39.

Tűzvédelem: tűzvédelmi festék, építészeti tűzvédelem, tűz elleni védelem

© MERCOR DUNAMENTI Zrt. • Honlapkészítés: Alexgraphics
Dunamenti
Dunamenti
Dunamenti